Sa ekološke planine Radan.

Potpuno prirodno, bez veštačkih boja i aroma.

Voće i lekovito bilje sa planine Radan

Šumsko voće i lekovito bilje od kojih se dobija ekstrakt za likere, prikuplja se na ekološkoj planini Radan, a sazreva pod sjajnim očima zvezda, boju duge dobija od zlatnog zagrljaja sunca, moć afrodizijaka od srebrnih kapi rose, a opojni ukus od mesečevog bljeska. Zvanično je registrovano preko 500 biljaka koje imaju lekovita svojstva i koje narod u ovim krajevima upotrebljava od davnina. Mnoge od ovih biljaka su endemske vrste.

Dana uzgaja organsko voće za pečenje rakije u selu Mačkovac kraj  Kuršumlije, gde sada živi, u kraju poznatom po voćarstvu.

Dana peče najčistiju prirodnu rakiju koju sprema po staroj recepturi, prenetoj sa kolena na koleno koju je Dana brižljivo zabeležila od svojih predaka. Lekovito bilje prikuplja takođe na ekološkoj planini Radan.

Da bi dobila najbolju domaću rakiju Dana prikuplja domaće voće po suvom vremenu, odabira ga i stavlja u drvene bačve da bi komina prevrela, pečeje na vreme, jer pri zakašnjenju pečenja koštice šljive ispuštaju cijavodoničnu kiselinu, koja pogoršava kvalitet rakije. Dalje odvaja metil alkohol oko 1 litar pri pečenju. Ispečenu rakiju čuva u drvenim hrastovim buradima da bi odležala i sazrela, jer samo stara rakija je garancija kvaliteta Daninih likera.  

O PLANINI RADAN

Planina Radan obiluje neverovatnom lepotom i čistotom sa prostranim livadama, gde cveta hiljadu boja lekovitog bilja, koje veseli vaš duh i smiruje pogled, planina ima svoje ćudi i svoj božanski mir, kojeg remeti prodorni cvrkut zrikavca, pesma ptica, žubor nabujalih potoka i zov divljači. Ima prelep pogled u daljinu od oko 90 km sa Sokolovog vrha i ima dosta prečiste izvorske ledene vode, koju su meštani doveli do sela i uživaju u njenoj blagodeti. Obiluje šumama, od kojih se dobija prelepa drvena gradja, kao i ogrevno drvo.

Na planini Radan rastu mnoge endemske vrste lekovitog bilja i šumskog voća od kojih se dobija ekstrakt za proizvodju opojnih Daninih likera. Planina će vas dovesti od mira do adrenalina. Posebnost Radan planine čine veliki raznovrsni svet pečuraka. Tu živi i veliki broj divljih životinja.

Žitelji sela bave se stočarstvom i poljoprivredom. Nedaleko od Daninog sela prkose vremenu drevne ruševine "Caričin grad". Podigao ga je veliki vizantijski Car Justinijan I (527-565) prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kome se rodio.

Dalje prema jugozapadu prostire se, na širem prostoru, planina Radan. U nedrima netaknute prirode planine smestena je DJAVOLJA VAROŠ {svetsko čudo} jedinstveni primer erozije u svetu.

Tu su i 2 banje: Prolom banja i Kuršumlijska banja, sa bogatim izvorima tople lekovite vode.

 

Povratak na vrh strane     Povratak na početnu stranu

Vesti

10. 10. 2017

Dama Godine 2017

Slobodanka Simić je dobitnica nagrade "Dama Godine 2017".

Pročitajte više i pogledajte galeriju.

11. 04. 2015

Sajmovi

"Dana" proizvodi izlagani su na preko pedeset sajmova u Srbiji i regionu na kojima su dobili 10 zlatnih medalja i 3 zlatne plakete za kvalitet. 
  

 

 

Sajmovi na kojima možete kupiti "Dana" proizvode su:

"Dani šljive", Blace

- "Međunarodni sajam fine hrane", Belexpo centar, Beograd

"Festival ženskog stvaralaštva", Niš (gde je Dana osvojila I mesto u pletenju)

"Međunarodni sajam rakije", Beograd

- "Etno Sajam Hrane i Pića",  Beograd

- “Zdravo, Domaće, Prirodno", Zaječar

- "Vina", Vrnjačka Banja

- "Zlatne Niti", Vrnjačka Banja

- "Privrede i Preduzetnistva", Niš

- Etno-Sajam "Kruna", Niška Banja

- Međunarodni Festival "Vezenje", Velenje, Slovenija


 

11. 04. 2015

Mediji o Dana Likerima

Pisali su o "Dana" likerima...